onsdag 25 februari 2015

Kockskola - Asiatiska smaker

Som ni kanske vet så är jag ledare för Aktiv Ungdoms Kockskola för barn och ungdomar och arbetar med det ett par dagar i veckan.
I måndags och tisdags så var det första gången för grupperna att laga riktig mat, då de första gången gjort amerikanska pannkakor och det går under kategorin baka.

Så den här veckan hade jag fixat så att barnen skulle få laga mat med lite asiatiska smaker, nämligen stekt ris med kyckling. Alla barnen tyckte att det lät väldigt spännande med lite ny annorlunda mat som de aldrig hade testat tidigare och många visste inte att man kunde steka ris, så de lärde sig en massa nya saker.


När jag lär ut matlagning så brukar jag dela upp alla ingredienserna och placera ut dem i de olika köken så att de slipper springa runt och undra vem som har saltet eller vem som har oljan. Detta kallas för "mice an place" och är en fransk köksterm för "allt på plats".

Alla barnen var fantastiskt duktiga och alla tyckte att maten var jättegod.

Om ni vill testa att laga stekt ris med kyckling så hittar ni receptet här nedanför.


KHAO PHAD GAI - Stekt ris med kyckling och ägg

4 portioner

4 portioner kokt kallt ris
2 msk olja
1 bit purjolök ca 
1 vitlöksklyfta
1 morot
1/2 paprika
300 g kycklingfilé
2 msk fisksås
2 ägg
1/2 lime
1 tsk curry eller paprikapulver
salt och peppar

Så här gör du:

1. Strimla kycklingen och stek den i oljan. Salta och peppra och krydda med curry eller paprikapulver. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Strimla/skär grönsakerna fint. (Här kan du givetvis välja dina favoritgrönsaker)

3. Hetta upp en wok eller en stekpanna med olja. Häll i grönsakerna och stek till grönsakerna har blivit lite mjuka och fått lite färg. Salta och peppra.

4. Blanda ner riset och kycklingen i stekpannan/woken och stänk över fisksåsen och rör om. Låt steka 2-3 minuter.

5. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem lätt med en gaffel. Gör sedan en liten grop i riset och häll i lite olja och därefter häller du i äggen. Låt äggen stelna något under 1 minut och rör sedan ut det i riset. Avsluta med ett par droppar lime. (Om man vill kan man även hacka över lite koriander eller thaibasilika)

Servera det stekta riset med en krispig vitkålssallad, mango chutney, soja eller kanske lite sweet chilisås.

Lycka till och smaklig måltid.

Rätten går även att göra med räkor, fläskfilé, korv eller vegetarisk.

Inga kommentarer: