onsdag 11 februari 2015

Grytor och soppor

Jag ÄLSKAR grytor och soppor. Man kan variera dem till oändlighet, man kan slänga ihop lita av vad man har hemma, det är billigt, de värmer och de sköter i stort sätt sig själva på spisen eller i ugnen. de är dessutom perfekta att förbereda nån dag innan man ska äta dem (beroende på vilken gryta/soppa man gör) eftersom att smaken bara förhöjs om grytan eller soppan får stå och vila och dra åt sig alla smaker.

För en tid sedan gjorde jag en sjukt god fiskgryta med champagne (man kan även använda vitt vin), saffran och till det serverade jag en stark aioli och färska räkor, som jag sedan serverade min man när han kom hem efter jobbet.


Saffransdoftande fiskgryta med aioli

2 små potatisar
1/2 zucchini
1 morot
1 gul lök
1/2 fänkål
1 pkt saffran
1 burk krossade tomater
140 g lax
140 g torsk
1/2 dl vispgrädde
2 dl vitt vin eller champagne
3 dl fiskbuljong
1 msk olja
salt och peppar
Räkor
Citron 
Dill

Aioli
1 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor (man tar givetvis så mycket vitlök som man själv vill)
citronsaft
salt och peppar

Gör så här:

1. Skiva zucchinin, moroten, fänkålen och löken i halvmånar och potatisen i tärningar och fräs i olja i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt saffran, salt och peppar.

2. Slå på vinet eller champagnen och reducera ner något. Därefter tillsätter man de krossade tomaterna och buljongen och låter grytan sjuda tills grönsakerna är nästan klara.

3. Skär under tiden laxen och torsken i stora tärningar.

4. Tillsätt grädden i grytan och rör om. Lägg där efter i fisken och låt den sjuda med i cirka 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

5. Blanda under tiden ihop majonnäsen med pressad vitlök, salt, peppar och ett par droppar citronsaft.

6. Servera grytan i en djup tallrik med en klick aioli, lite räkor, en dillvippa och lite citron. Vill man kan man servera ett gott surdegsbröd till som man rostat lätt i en stekpanna.


Vid ett annat tillfälle valde jag att göra en fransk löksoppa med en grilled cheese-sandwich till istället för det traditionella brödlocket med ost som man vanligt vis lägger på soppan för att sedan gratinera i ugnen. Jag valde att använda mig av Leif Mannerströms recept och den blev otroligt god. Även om den inte innehöll någon grädde så fick den ändå en härlig krämighet.



Fransk löksoppa med grilled cheese sandwich

3 st stora gula lökar (jag använde 2 gula och en röd)
2 st potatisar, i tunna skivor
2 st vitlöksklyftor, skivade
1/2 dl olivolja
25 g smör
1 nypa socker
1 lagerblad
1 tärning hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
salt 
nymalen peppar
några blad färsk timjan
4 skivor vitt bröd
200 g riven Gruyère- eller lagrad Grevéost

Gör så här:

1. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör. 

2. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.

3. Lägg osten på två av brödskivorna och lägg sedan de andra brödskivorna ovanpå och grilla smörgåsarna i en grillpanna eller stek smörgåsarna i smör i en stekpanna till brödet fått fin färg och osten smält.

4. Servera soppan i skålar, dekorera med lite färsk timjan och servera de grillade ostsmörgåsarna till.

Smaklig måltid! 

 
 



Inga kommentarer: