lördag 6 februari 2016

Morotsbröd

I fredags blev barnen, på förskolan där jag jobbar, serverade kalljäst morotsbröd till soppan.

Jag älskar att kalljäsa bröd, eftersom att man inte behöver stressa fram smakerna och det är så smidigt om man vill ha nybakat bröd eller bullar till frukost, men vill slippa att stiga upp i gryningen.

Här kommer receptet på morotsbrödet jag gjorde.

Morotsbröd

Antal 2-3 st

1 pkt jäst
1 liter kallt vatten
1 msk sirap
2 msk olja
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
3 finrivna morötter
Ca 7 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl

1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt därefter alla de andra ingredienserna. 
2. Blanda degen i maskin i ca 10 minuter.
3. Fördela degen i brödformar och strö över lite extra solroskärnor. 
4. Låt brödet stå i kylen minst 5 timmar eller över natten.
5. Låt bröden stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan de sätts in i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30-45 minuter eller tills bröden har fått fin gyllenbrun färg.
6. Pensla bröden med kallt vatten direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen och låt dem svalna något innan du skär upp dem.


Bröden passar lika bra till frukostmackan som till soppan eller lunchsalladen.

Lycka till och smaklig måltid!





Inga kommentarer: