tisdag 1 september 2015

Crème vichyssoise med kantarelltoast

Häromkvällen serverade jag crème vichyssoise eller som det heter på svenska, potatis- och purjolökssoppa. En krämig och god vegetarisk soppa med smak av timjan som passar perfekt nu när hösten närmar sig med stormsteg. Man kan välja att göra den helt vegetarisk om man vill, men den här gången valde jag att göra den med min hemgjorda kycklingfond som jag hade i frysen. I övrigt har man bara i potatis (gärna en mjölig sort), purjolök, vitlök, färsk timjan, salt och peppar. Detta får koka i vatten eller buljong/fond tills att potatisen är mjuk, sedan mixas soppan slät eller till den konsistens man önskar, om man vill kan man tillsätta en liten skvätt grädde, men det behövs oftast inte. Tillsätt även mer salt och peppar om det behövs.


Till soppan passar det utmärkt med en klick creème fraich och lite knaperstekt bacon. 

Vanligtvis brukar jag bara servera ett gott surdegsbröd till som jag rostat lätt i en grillpanna eller som det är bara. Men den här gången valde jag att göra en smarrig kantarelltoast till och det var fantastiskt gott.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: