torsdag 12 mars 2015

Texas No Bean Chili

Häromkvällen åt vi Texas No Bean Chili och det var väldigt spännande att få smaka detta då jag varken lagat eller ätit detta tidigare. Det doftade gudomligt gott i hela lägenheten och gjorde det hela dagen. Det tar nämligen lite tid att laga den här chiligrytan, 6 timmar för att vara exakt och helst ska man äta den dagen efter, men vem har tid med det? Det är alltså inget man slänger ihop på 15 minuter.

Jag utgick inte ifrån något specifikt recept när jag lagade den här rätten, utan jag kollade på lite olika recept och sedan improviserade jag efter mitt eget tycke och smak. Jag anger därför bara på ett ungefär vilka mängder jag har har använt i receptet som ni hittar längre ner i inlägget, men ni får i alla fall ett hum om hur man gör och förhoppningsvis inspirerar det någon att våga laga mat utan att gå exakt efter ett recept.


Mys Texas No Bean Chili

500 g högrev (grytbitar)
1 paket bacon
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
jalapeños (tillsätt efter egen smak)
3 dl mörk öl
5 dl kalvfond
ca 2 msk tomatpuré
ca 1 tsk spiskummin
ca 1 tsk chilipulver
ca 1/2 tsk kryddpeppar
salt
svartpeppar

Gör så här:


1. Bryn köttet så att det får ordentligt med färg i en stekpanna.


2. Hacka bacon, löken, vitlöken och paprikan. Man kan välja om man vill hacka jalapeños eller behålla den skivad.



3. Stek bacon till det fått fin gyllenbrun färg i en gryta.





4. Tillsätt grönsakerna och rör om. Låt steka ett par minuter till grönsakerna (inklusive jalapeños) blivit mjuka och tillsätt därefter det brynta köttet, tomatpuré och alla kryddorna. Rör om så att allt blandas väl.




5. Tillsätt därefter ölet (jag använde ett billigt öl som jag köpte i mataffären) och kalvfonden och låt koka upp. När det väl kokar sänker du värmen och lägger på ett lock och låter chilin sjuda i minst 6 timmar.


Så här såg chiligrytan ut efter att ha puttrat på spisen i 3 timmar.











Efter 6 timmar på spisen så var min Texas No Bean Chili äntligen klar och vilken smaksensation det var. Jag blev oerhört nöjd med den för att vara första gången som jag lagar och äter den här rätten.



 Till min Texas No Bean Chili serverade jag en blandad sallad, tortillachips, riven ost, crème fraiche och lite extra jalapños. Det var verkligen SUPERGOTT och jag rekommenderar er verkligen att testa detta om ni aldrig har gjort det. Ett TIPS! är att ni gör den dagen innan ni ska äta den, för då smakar den ännu bättre.

Smaklig måltid!



Inga kommentarer: